Friday, June 12, 2009

Erti Persahabatan

Sempat lagi kami posed walau sedang dalam waktu 'kerja'..gaguga!!


Dalam keadaan kelam kabut nak print assignment pun sempat maen snapsnap lagi..Surprised party for my birthday, trimas kawankawan...
Love u all.muaahx ;)


Room mate paling sengal ever, Syida a.k.a Blair..hee (;


Balik dari Tc...1C sentiasa dalam kotak ingatan saya..

SyafiQ & Lynn: mereka yang selalu beraksi comel..
Tuna, Nana, Amalina, Lynn!
Senja yang endah (:


My Bestie, Tun Amirah Athirah Tun Baharum.

Dalam dunia ini, Kita tidak punya sesiapa kecuali diri sendiri.. Tetapi dalam kita bersendiri, Kita beruntung kerana mempunyai seorang sahabat yang memahami kita.


Sebagaimana kita mengharapkan keikhlasan dan kejujuran seorangsahabat, begitu juga dia. Tetapi kita sering terlupa akan hal itu. Kita cuma mengambil kira tentang harapan dan perasaan kita.


Kita rasa dikhianati bila dia tidak menepati janjinya. Kita tidak memberi dia peluang untuk menerang keadaannya. Bagi kita, Itu alasannya untuk menutup kesilapan dan membela diri. Kita terlupa, kita juga pernah membiarkan dia ternanti-nanti.. Kerana kita juga ada janji yang tidak ditepati. Kita beri beribu alasan, memaksa dia menerima alasan kita.


Waktu itu, terfikirkah kita tentang perasaannya?? Seperti kita, dia juga tahu rasa kecewa.. tetapi kita sering terlupa. Untungnya mempunyai seorang kawan yang sentiasa di sisi kita pada waktu kita memerlukan dia.

Dia mendengar luahan perasaan kita, segala rasa kecewa dan ketakutan, harapan dan impian kita luahkan, Dia memberi jalan sebagai laluan penyelesaian masalah.

Selalunya kita terlalu asyik bercerita tentang diri kita, Hingga kadang-kadang terlupa kawan kita juga ada cerita yang ingin dikongsi bersama kita.
Pernahkah kita memberi dia peluang untuk menceritakan tentang rasa bimbangnya, rasa takutnya?


Pernahkah kita menenangkan dia sebagaimana dia pernah menyabarkan kita? Ikhlaskah kita mendengar tentang kejayaan dan berita gembiranya?

Mampukah kita menjadi sumber kekuatannya seperti mana dia meniup semangat setiap kali kita merasa kecewa dan menyerah kalah? Dapatkah kita yakinkan dia bahawa kita boleh dipercayai, kita bolehdijadikan tempat untuk bersandar bila terasa lemah, agar tidak rebah?


Bolehkah kita menjadi bahu untuk dia sandarkan harapan?
Sesekali jadilah kawan yang mendengar dari yang hanya bercerita. Ambillah masa untuk memahami hati dan perasaan kawan, Kerana dia juga seorang manusia; dia juga ada rasa takut, ada rasa bimbang,sedih dan kecewa. Dia juga ada kelemahan dan Dia juga perlukan kawan sebagai kekuatan.


Jadilah kita kawannya itu. Kita selalu melihat dia ketawa, tetapi mungkin sebenarnya dia tidak setabah yang kita sangka.

Disebalik senyumannya itu, mungkin banyak cerita sedih yang ingin diluahkan, disebalik kesenangannya, mungkin tersimpan seribu kekalutan, kita tidak tahu.. tetapi jika kita cuba jadi sahabat seperti dia, mungkin kita akan tahu.
p/s: kepada semua sahabat saya, maafkan saya sekiranya pernah/terlanjur melukai kamu...
sayang kamu semua.sesungguhnya nilai sebuah persahabatan itu sungguh AGUNG.

4 comments:

d i e y L a . said...

nana kamu antara kawan terbaek saya.

selalu buat saya senyum penuh makna ;)

sayang kamu!

solehah said...

sooooo....

kewl.!

miss korg.!

yaziith su anaz said...

a'ah.kawan paling dekat.
:)))

[[..Dhia..]] said...

=) Dieyla : sayang kamo...