Saturday, July 21, 2012

Krabi ~ islands on island.

Salam semua, hope u guys doing well. 

Alhamdulillah kembali bekerja selepas cuti selama beberapa hari. Dengan muka yang ala-ala Jlo gitu!
I was in Krabi, Thailand for 4 days. 12 Julai till 15 julai. It was so wonderful to be there guys. Tak sangka my last minit plan akhirnya membawa aku ke Krabi. Orait, i’m sure some of you nak taw apa cerita yang best when I wa s in Krabi kan? Okey, we went there in one group, it’s nine of us. Me(diana), my couzzy(Hani), Kak sai, Nini, Menaga, Vanita, Rajesh, Anusiyah with mom.


 1st day - Let’s me bring you to Krabi: 

Kami menaiki pesawat tambang murah, Airasia, actually tak murah mana pun okey! Sebab i booked last minit! Huhu.. tapi boleh la bawa kami ssemua ni jejak bumi Krabi. From LCCT to Krabi International Airport, it’s took u about 1:30hours to get there, and sampai di airport kami dijemput oleh wakil dari resort yang kami stay. Uncle So from Krabi Tipa Resort. A very nice man. Time different Krabi with KL is about one hour.


Us :)
Sesampainya je di bumi Krabi, kami menaiki van sewa khas dan seterusnya bermula lah penjelajahan kami, gadis-gadis jelita di Krabi. Okey, firstly, from airport, Uncle So tanya kami sama ada nak singgah mana-mana dulu tak? And he suggested us to go to Tiger Cave and Elephant Trecking before he took us to our resort. Since that kitaorang pun xnak buang masa, kami setuju untuk ke Tiger Cave dulu. Ha ha ha... kalau di Malaysia, ianya dianggap Batu Caves la.

 are u dare to climb 1237 step? i dare you!!! 
 on top of the hill.

 finally, Vanita did it!! yeahh... 
 view from top.

 Mula-mula ingat nak singgah macam tu je, just nak snap snap photos, tapi dengan kegigihan aku nak tahu apa ada kat atas Tiger Cave tu, aku sanggup mendaki, memanjat , mujur aku tak merangkak je naik 1237 anak tangga tu taw! Sangat gigih okey, dengan blaus yg aku pakai tu, sampai berpeluh ketiak aku panjat tangga Tiger Cave, hehe... bukan aku sorang je yg gigih, dalam 9 orang dikalangan kami ni, hanya kami berempat je yang selayaknya digelar, dewi Tiger cave. Haha.. Menaga, Anusiyah and Vanita, Vanita sangat gigih, walaupun ketinggalan beberapa puluh tangga ke belakang, dia tetap sampai puncak! Congrats babes! Hehe.. it is worth when u get up there, sebab view yg ko dapat tengok from up tu sangat lawa! Tapi aku puas, sebab aku berjaya mengeluarkan peluh-peluh aku! Exercising and relaxing at the same time, but bila nak turun tu, actually sangat sakit kaki, rasa nak terjun je biar terus sampai bawah, tapi aku rasa roh aku je yg sampai kalau aku betul-betul terjun. Haha.. 


 Hani, me and Sin - the elephant. 
 elephant trekking. 
all of us after the ride! 

Orite, lepas mendaki di Tiger cave, we all made a move to Elephant Treckking which is not too far from Tiger Cave tu, jadi senang sangat, masa pun tak terbuang. We spent there about one and half hour, lagipun time kitaorang sampai tu dah kul 6pm, and riding elephants tu pun dah amik masa dalam satu jam, mahud bawak gajah-gajah dan kitaorang pusing kebun. Very intereresting, rasa cam scary jugak  takut jatuh ke apa kan, maklumlah trek laluan yg kami laluai, agak mencabar, lumpur pun dah separuh kaki gajah tu, so just imagine gajah tu redah lumpur tu sambil kitaorang kata atas gajah, kalau jatuh x ke naya??


the trek.


pose manja Vanita dengan gajahnya.

Lepas dah habis enjoy dengan gajah-gajah tu, kami terus berangkat ke tempat penginapan kami di Ao Nang, here in Ao Nang, we stayed in Krabi Tipa Resort. Very-very nice place, and thanks for my couzzy for this room sharing, walaupun i just tido atas  sofa, still cool... staff yg sangat friendly, walaupun ada masalah komunikasi nak mintak pape, since dieorang cakap omputih pun cam cakap siam jugak. Huhuhu...








at Tipa resort. 

Our first night in Krabi begun with thai traditional massage, it cost u about 400 bath for the services, just one hour massage, and after that we ate Shrimp fried rice, 50 bath for our dinner, and thanks to kak sai & nini yg gigih p belikan nasi tu utk diana & hani.  Dah kenyang, and hari pun getting dark, sempat lagi I ngan couzzy keluar jalan-jalan kat Ao Nang street tu, pusing-pusing untuk cari package for our next day trip! Luckly, we got a very budget trip for the four islands tour! 

2nd day – Trip To Four Island: 

Yeahh, our second day in Krabi went well actually, dengan penuh semangat kami mulakan pagi kami dengan sarapan pagi that provided by Tipa Resort. Then we waited for the driver from the travel agent to come and bring us to jetty! – okey, four islands in our eyes today!






Tup Island - we relax and swim in the famous sandbanks. me & Hani jalan-jalan dekat beach tu. yang lain sibuk shooting kat gigi gigi air. gerrrkk!!!!


 just arrived in Tup island.
 i love my hani! 
 Tup island where u can walk on the beach.
 heading to next and next island babes.

Chicken Island - We had our snorkeling opportunities in warm water. ( here, you have to be extra careful, sebab kalau u pi pijak batu karang tu, kemungkinan u akan terpijak sekali dengan landak laut dia yg sangat tajam durinya.)


 chicken island.
 say cheese guys!
 go Malaysia go go go!! hehe..
 Manega a.k.a Rani Mukeherjee. 
 await HAni lagu tu? hehe..
 sesi teropong ikan dan terumbu karang. 
hye, i'm Sophie. 
 snorkeling hour in chicken island.

Poda Island - Here, where we have our picnic lunch, relaxing, relaxing and sunbathing. (sebab tu la kulit aku cam dibakar okey!)


 Poda Island.
beautiful Poda island.




 siapakah yang terbaring kelesuan ini? hehe..


 uachakk Hani.. ( so cute)
 ate ice cream - 80 bath = RM8 for one ice cream.
Phra Nang Cave - okey this is our last place for the day before balik ke Ao Nang, kami ke Phra Nang Cave, oohh very beautiful here. and also another attraction is here where the climbers spent their day to climb the Phra Nang, I pun cuba climbed but tak lama. Masa ni suspen cikit, because when i keluar utk ke boat, I tengok boat hilang, not at the place where the boatman stop us. ingatkan dah kena tinggal, hehehe....


 Phranang Cave. 
 rock climbing in Phranangcave. 
surrounded by all the beautiful views.
 more views. 
 Sophie and Vincent - a couple from France.
group photo! 

.....here...we met a cuuple from France, Vincent and Sophie, very nice couple, sempatlah kami menjalin persahabatan di atas bot tu... hehe...  

Dah penat round pulau satu hari suntuk, balik hotel kami terjun swimming pool...masa ni Kaksai sibuk jadi tutor, ajar camne nak apung badan.. Haha..timbul lah pulau-pulau kecil masa sesi ni berlaku...


 swimming session in our hotel. 
 I sangat suka gaya Rajesh masa ni, penuh emosi seorang perenang berirama. Hehe..

Our dinner di The Hill top View is the most wonderful dinner i ever had in mylife,( walaupun i dah pergi macam2 tempat dinner, tapi sumpah restoran + mini bar tu sangat cool okey..) dengan makanan yg sedap, views yg cantik, harga reasonable, i suggest whoever yg pergi Krabi, sila lah singgah resoran ni. Live band pulak letupps sangat, rasa cam taknak balik once u lepak situ.. haha..






 at The Hill Top View :) four of us.

lovely :)
 sunset view from the hill top restaurant. 
 night view in Hilltop, so much privacy. 
 Kak Sai present her lovely voice with the hilltop artist.

3rd day - Phi Phi Don Island, James Bond Island and Phuket: 

Hari ketiga kami di Krabi, masing-masing ada plan masing-masing.. like five of us, (me, Hani, Manega, Rajesh and Vanita, we plan to go to Phi Phi Island). And Kak Sai & Nini, they wanna go and shopping di Krabi. Anusiyah wit mom pulak nak pergi James Bond Island.

 Maya Bay:


 Manega, what happen to u? hehehee. u yg paling semangat cari trip ni babe?


 after "berhempas pulas" ngan ombak besar yg hampir meragut nyawa. 
 berbaloi taruh nyawa bila dah sampai Maya Bay.. lawa giler! 
Maya Bay..still...
 beautiful Maya bay.
 crystal water :) 
 Heroins movie The Beach. 
 only both of us yg snorkelling in Maya Bay. 
 Aku..wallaweyhh!!! 
 yg lain kepenatan. hehe..
 Harun - The Boatman (Hani's Fave) 

Phi Phi Don Island: 

 i took this pix and i love it! 


 ooh..cun sungguh we all. 


 locals playing bingo. 
 weird child buat free extreme show.
 having lunch at Jasmin Restaurant
.
 cantiknya semua :)

santai before balik ke Aonang :))
Actually, we thought of going to both island, James bond and Phi Phi Island at the same day, but it is very impossible to make it in a one day trip. The traveling time, and also it's very far from one island to another island. that is why we have to make our choice,  and Me, Hani, Vanita, Rajesh & Manega, we risk our life just to go to Phi Phi Don Island, while Anusiyah and her mom spent their time in James Bond Island. Kak Sai and Nini pulak kaya duit tak habis, so they went to Phuket for shopping. hahaha...

Actually, ada moment yang menakutkan masa kami on de way ke Phi Phi Island, almost 2 hours kami menaiki Long tail boat to our destination. Gila ahh, memang bertarung nyawa habis-habisan time tu, cuak sangat, just imagine it's only 5 of us, 1 boatman yang ada dalam longtail boat tu, and sepanjang perjalanan kami tu, mmg sangat bahaya, sebab kami macam menuju ke laut dalam taw utk sampai ke PhiPhi Island yg cantik tu, very challenging sangat, boat kami diambung2 ombak, bergerak melawan arus, macam-macam kami jumpa, termasuk ngan ular hidup yang terapung kat atas air laut. Ohmyy...gila gila gila.. a night before, mmg Omi travel agent tu dah cakap, that cannot go to Phi Phi Island with longtail boat, coz it is too dangerous. but we took the risk, haha...konon nak bajet la kan? amikk kauuu!! memang bajet sangat la dia bagi kitaorag.. 

Anyway, after half day we wpent our time in Phi Phi Island, included Maya Bay tu, kami balik semula ke Ao Nang, ingatkan seksaan tu dah berakhir, rupanya lagi sadisss,,, Harun the boatman stop we all dekat tepi pantai, nearby Aonang street sbb dia kata pada mulanya xde orang nak pick up we all di jeti, so sennag dia stop kat tepi pantai so we all can walk back to resort, tapi keadaan kami lagi bahaya bila dia stop we all kat situ, bayangkan air laut petang yg tengah pasang, paras dada, dah la we all ni berenang pun bukan teror sangat, sekali kena gulung ngan ombak tu, tak ke jadi awrwah kannn!! masa Harun labuh sauh tu, kami takut sangat sbb dah nampak ombak tinggi datang dari belakang boat kami, apa lagi menjerit2 la kami semua, nak terjun takut,,huhu..sampai lah 2 3 kali ombak memukul air laut dan masuk ke dalam boat. Gila Gila Gila!! kerja gila... tapi Alhamdulillah semua selamat sampai tepi pantai. berani sangat we all masa tu, x tengok kiri kanan terus terjun ke pantai.. hehehe....
 

 They both went to Phuket:)  

 Phuket town

 Phuket oulets

  cute :)

Teddy's at teddy house:)


nak pose ke nak tunggu taxi ni kak oi? hehe...

Hasil pembelian Kaksai, heaven shopping :)

evening sunset view in Phuket beach :)

~ At night I ngan Hani sewa motor and ronda-ronda around Aonang street.


Pancake Aonang, Krabi.

4th day - Ready to go home: 

Nothing much can we do on our last day in Krabi, since that we need to be in airport at 12 noon, so after check out from  our resort, Uncle So stopped us in one of the most famous souvenir shop in Ao Nang, where can we buy something to bring home, and I took a few fridge magnet for myself.



 Me and my lovely couzin, Hani.

Krabi Souvenior shop before leaving.

in Krabi International Airport :)

 Dalam flight :)
Hoohoo...going back to KL :)

 Coopp,, before that, i nak tulis sikit how much bajet yang I spent kat sana. this is my bajet ok, alone I mean each one of us of course lah bajet lain-lain. 

First day - Elephant trekking - 500 bath = RM50 
              - Transport ( from airport - Tiger Cave - Elephant Trekking ) - 200 bath = RM20 
              - Hotel massage - Thai aromatherapy massage - 400 bath = RM40 
              - Fried rice tapau - 50 bath = RM5  

Second day - Four Island tours - 400 bath = RM40 ( package including food )
                  - Ice cream - 80 bath - RM8  
                 - The Hill Top Restaurant - spicy soup mixi seafood -200 bath = RM20 
                                                        - young coconut 70 bath = RM 7

 Third day -  Trip to PhiPhi Island - 1000 bath RM100
                - Lunch in Phi Phi - thai fried rice with shrimp 150bath= RM15 
                - entry pass National Park - 200bath = RM 20 
                - lipton ice lemon tea- 50bath = RM5 
malam - sewa motor (24jam)  = 150bath = RM 15 

           - phone calls - 200bath = RM20 

Air Asia Flight ticket - Return LCCT-Krabi Krabi -LCCT. RM556.00 

not included budget for accommodation, and window shopping.




sekian, wassalam.



 

2 comments:

QueenSide said...

hai... boleh tau x, cari package nk pegi 4 island tu kat mne.?? :)

JebatZ said...

allops... wanna asked a typical Malaysian question... The Hilltop Restaurant... do they serve Halal food or just a pork free restaurant?