Saturday, October 1, 2011

suka makan ketam?? kunjungilah Fatty Crab Sdn.Bhd.

Salam and how are u friends, today there's nothing much i wanna share, just a simple food review about the below restaurant. let's have a look ---->>>>>


 Restoran Fatty Crab Sdn.Bhd which is located in Taman Megah, Kelana Jaya, actually this resto owned by "chinese muslim" kalau bahasa kita gak, cina mualaf, so for yang beragama Islam and very concern about halal haram ni, tak payah ragu-ragu nak makan kat sini. sebab ianya halal..Okey, if u wanna do any reservation, don't hesitate to call yarr!!  i give u the number - Fatty Crab:03-7804-5758..


 Haaaa..this is what we ate!!! sedap giler, if i'm not mistaken, ni menu "ketam masak cili api". Seriously it's superb delyyyciouss....then, yang sebelah tu, fried chicken wing with honey sauce.



sebelum.

selepas...
 Errmm, nampak bersih lagi meja ni sebelum kami semua melapah ketam-ketam ni...tapi kalau tengok meja selepas melantak ni, Ya Allah..sabaw je lah..haha...

Total bil for RM200 ++ for 8person...worth la jugak, sebab sedap....and kalau nak tahu, siap ada pengetuk kulit ketam..haha, so, siapa-siapa yg takde gigi or susah nk makan ketam tu, korang boleh guna je pengetuk tu....haha!

p/s:actually i have a few photos lagi, tapi sebab memory card reader yg ada sekarang ni, takboleh nak baca pulak card saya. so tak lepas la nak upload the rest gambar yg ada...sodeyyy!! :(







18 comments:

Anonymous said...

nampak sedap...tapi betul ke halal ni? ada logo tiger bir kat lightbox luar dan dalam restoran

DalilaMian said...

sorry nk tnye,mane u tau owner die mualaf ek?i tgk dlm website dorang http://fattycrabmalaysia.com x tulis plak...and takde logo halal cume kata 100% pork free.i mmg nk sgt try tp mcm2 la plak i dgr kata restoran ni x halal sbb jenis ketam yg dipakai dan mcm2 la..

crabanatics said...

klu was2 x yah la try kat situ. tp kena gak info kat kgkwn yg lain supaya x main tawakal n redah je. kena siasat.

Anonymous said...

cik Diana, ye ke owned by chinese muslim??? are you sure??


Anonymous said...

sorry pembetulan sikit kepada owner blog.

restoran ni bukan dimiliki oleh cina mualaf. kalau cina mualaf takdenye diorang jual arak dekat restoran tu.

restoran ni juga tiada pengiktirafan halal dari jabatan agama memandangkan ada menjual arak di premis.

cuma masakannya sahaja dikatakan 'pork free'.

harap diperbetulkan info di atas.

Anonymous said...

ini ke yg dikatakan 'halal' tu ? insaflah wahai macai ameno, masuklah ke dalam islam secara sepenuhnya..PAS tak ajar ahli2 dia makan kat tempat2 syubahah camni ...bertaubatlah, jangan sebab nak kenyangkan perut semua hentam ...jangan la jadi jahil sangat, kalo nak malukan islam, toksah duk dalam islam baik keluar aje dari islam

Anonymous said...

salam, sy ada terbaca di blog ni, pun sama makan kat fatty crab ...kenapa lah masih ada lagi yg jahil akan perkara ini ????? ini link nya

http://yakboktamkelih.blogspot.com/2013/07/awek-melayu-cun-berbuka-puasa-atau.html

Anonymous said...

dah takde kedai melayu ke .....

Anonymous said...

if owner chinese muslim..i dont think beer will be served..somemore no cert halal from jakim.....

Anonymous said...

7eleven. Tesco. Cold storage pon jual beer. Tak membeli belah kt sana ke yang sibuk dok komen ni?

Anonymous said...

Ha ah. Islam pon tak ajar ko menghina orang kan? Cara ko cakap ney pon : ISLAM : sgt ke? Kesian.. Study balik cara Rasulullah saw berbahasa and treat people.

Anonymous said...

I tak rasa pun muallaf. Tapi kalau ragu2 : 1st) janganlah order ayam.

2nd) ketam yg tak boleh dimakan tu ialah ketam batu.. Tapi mereka serve (yg I tengok dlm gamba tu) ketam nipah.
So Insylh should be no problem.(Boleh refer video U.Azhar Idrus).. Ketam yg org melayu kita slalu makan dlm masak lemak ke apa tu Ketam Bunga.

Dan faham2 je lah nowadays kedai2 mcm ney da amek indon kerja pon. So not fully operate by 'them' la.
Tu air pon air tin..

Kalau pergi kedai melayu pon, pasti sgt ke kehalalan tu terjaga? Telur tu melayu2 cuci dan selawat ke? Ayam tu beli kat mana? Sebab berita skang da banyak yg kita tengok pengeluar ayam halal tak sembelih cara proper mengikut syarak (yang owner poultry tu ialah melyu ISLAM sndiri)

Jadi, ikut hati. Kalau ragu2 tak perlu.sebab sy kalau pergi kedai melayu sekali pon, sy jarang order ayam semenjak Pak Haji kat kampung saya, bela ayam utk di jual, sembelih sambil sembang, potong kepala ayam mcm tu je mcm ayam tu da mati pulak.! Peace ;)

Anonymous said...

Semoga umat Islam akan lebih prihatin dlm isu begini dan diberi kesedaran dlm memilih kedai mknan halal.

Anonymous said...

fuck the fatty crab la.kdai islam berlambak still nak makan kedai cina.cina muslim mana patut jual arak.tak rasa geli ke tah tah dia letak lemak babi ke.baik beli ketam masak kt umah la.apa yg kita makan jadi darah daging kite.tk bole nak buang.ini satu sebab hati jadi gelap.makan makanan was was.kalau btol yakin,adakah u tnye tuan kedai mana dia bli barang,apa bahan dia guna utk sos ketam tu.mntak tlg panjangkan akal sikit sbelom rembat makanan di kedai non muslim

Anonymous said...

Halal itu menyeluruh. Bukan dari segi pork free sahaja. Makanan cina selalu guna rice wine dan macam-macam jenis sos yang mungkin mengandungi alkohol atau lemak babi juga. Pasti ke bahan sos ketam tu, bahan perap ayam tu halal? Ada ke diorg nak teliti botol sos dia ada bahan terlarang atau tidak. Non-muslim bukan aware sangat bab-bab ni. Kebanyakan mereka hanya tau muslim tak boleh makan daging babi. So jangan jual babi, boleh letak sign 'pork free'. Kita yang muslim kena la jaga apa kita hendak makan dan minum.

Anonymous said...

I wonder how stupid malay people is..., it is very funny to c you guys fighting each other who is more islamic...really moron...., no wonder malays is no where in the economy...bumiputras puiii....!!

Mie The Great said...

very helpfull.. thanks beb.. will having dinner with classmate tonite but stil not yet decide whether here or Tg.Harapan.. :)

Anonymous said...

kat serdang perdana, ada kedai cina tu, ada juga melayu suka mee hailam/kari diorg. katanya sedap. toke kate pork free. tapi betul la takde pork. daging (pork) takde la. tapi sendi menatang tu toke tu rebus sekali dalam kuah. amik kau. lepas dah tau tak singgah dah diorg.